top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Als ik je vraag te zingen

Bijgewerkt op: 19 okt. 2018

Als je in Nederland beroepsmilitair bent, dan loop je een grote kans om uitgezonden te worden op internationale missies. Die heten dan vaak 'vredesmissies'.


Het is duidelijk dat dat de bedoeling is, dat het vredesmissies zijn, maar tegelijkertijd is het vaak een grotesk eufemisme voor wat zich daar werkelijk afspeelt. En dan komen ze terug en dan blijkt dat ze niet achter zich kunnen laten wat ze net achtergelaten hebben.


Onderstaand gedicht is gebaseerd op een noodkreet van een militair, die verklaarde zijn échte trauma pas te hebben opgelopen door de eenzijdige, heroïekbeluste berichtgeving in de media.ALS IK JE VRAAG TE ZINGEN


als ik er weer ben

als ik ben thuisgekomen

met wonden in mijn hoofd

van doden in mijn hoofd


zing dan niet

mijn god zing dan eens niet

van hoe ik heb geleden

hoe zwaar ik was getroffen

en van hoe zeer dat deed


maar zing van mijn dochter

die speelde op ons gras

zing van die dingen

of vraag me hoe het was

als ik je vraag te zingen


(foto by Hugo Jehanne on Unsplash)


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page