top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Autoritariteiten

Bijgewerkt op: 28 sep. 2018

Het kwam onlangs ter sprake op wat hashtagsgewijs #tnw18 heet en zich voor de gemiddelde buitenstaander laat samenvatten als een congres van #Tekstnet, organisatie van en voor tekstschrijvers: als tekstschrijver moet je een multidisciplinaire basis hebben.


Nou ja, niks moet, maar het is handig als je weet hebt van aanpalende disciplines. Voorbeelden: beeld, fotografie, video.


Ik wil het oprekken. #Kennis überhaupt is onontbeerlijk voor een #tekstschrijver. Waarom? Omdat kennis de omvang en reikwijdte van je vocabulaire bepaalt. En dat bedoel ik dan niet letterlijk - hoewel ook een uitgebreide woordenschat wel helpt - maar het bepaalt je repertoire. Hoe meer kennis, hoe breder en dieper en rijker je repertoire. Je kunt veel meer vertellen over veel meer.


Ik neem aan dat ik niet hoef uit te leggen waarom dat een voordeel is.


Nou goed, toch één argumentje: het verschaft #autoriteit. En die autoriteit is dan weer handig om aandacht te genereren en publiek te verwerven.


Maar wat doe je nou als je autoriteit tekort komt? Dat loopt nogal uiteen.


De logische oplossing is: autoriteit verwérven. Door kennis op te doen dus. Sommige mensen doen dat. Sommige mensen investeren daarin.


Anderen kiezen de makkelijke weg: wat ze missen aan autoriteit, compenseren ze met autoritair. Neem Trump. Hij slaat als een zinneloze om zich heen. Trump schoffeert en beschuldigt. Het hoge aantal doden op Puerto Rico door de orkaan Maria zou door de Democraten verzonnen zijn om hem te beschadigen. Bizar. Gewoon heel gek. Trump beledigt en vernedert tot meerdere eer en glorie van Trump. Zwaktebod van jewelste. Autoritaire rariteiten. #Autoritariteiten.


Laat u niets wijsmaken. Autoriteit schreeuwt niet om gehoor. Kennis manifesteert zich in stilte.


Bibliotheek, bron van kennis.
(foto: Max van den Oetelaar for Unsplash)

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page