top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Geen tekst zonder context

#Bonnefantenmuseum Maastricht - afgelopen zondag.


Ik sta in een zaal en tuur naar 'Snow White in the Wrong Story', een uit 1999 daterend werk van Marlene #Dumas, waarvan u hieronder een fragment ziet. Van het werk dus, niet van Marlene. Dat daar geen misverstand over is.


Zoals de titel doet vermoeden is het een tamelijk vervreemdend schilderij, vooral in combinatie met de titel natuurlijk. Want als je gedachten door die titel niet naar Sneeuwwitje zouden worden geleid, zou het wel intrigerend zijn geweest, zo'n getormenteerde vrouwenfiguur, maar je zou niet zo op het verkeerde been zijn gezet. Wat je ziet past niet bij wat je leest. De #context past niet bij het werk. Of liever: het werk krijgt een nieuwe context.


Zo is dat met tekst ook. Tenzij je een bijzonder effect wilt bereiken - vervreemdend dus, of shockerend bijvoorbeeld - is het raadzaam je tekst in een passende context te plaatsen.


Te vaak, namelijk, wordt een tekst opgehangen aan één leuke kreet. Eén lekker bekkend zinnetje moet dan in zijn piere-eentje een hele tekst dragen en al die zwaarwegende aandacht van de lezer in zijn greep zien te houden, terwijl die aandacht juist zijn uiterste best doen om te ontsnappen.

Die aandacht denkt 'ja, daaag'. Die wil onderuit, op de bank voor de tv.


Context, dus. En #consistentie.


Dat doe je met #creativiteit, vakmanschap en #aandacht.




0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page