top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Nieuw, maar beproefd

Bijgewerkt op: 21 feb. 2018

Er zijn schrijvende mensen - ik noem hen mijn voorbeelden - die nieuwe woorden bedenken als ze daar behoefte aan hebben, omdat er kennelijk nog geen woord bestaat dat als vlag voor hun lading vermag te dienen. Of een combinatie van woorden, dat mag ook.


Een voorbeeld daarvan schoot mij te binnen toen ik laatst, verkerend op mijn toppunt van intellectuele fris- en fruitigheid, 'Funniest home videos' keek en een man zijn hand in een op volle toeren draaiende plafondventilator zag steken. Eenvoudige stervelingen denken dan: dat zal pijn doen, nondedju dat zal pijn doen.


Kees van #Kooten, wat mij betreft in ons taalgebied de grootmeester op dit terrein, beschreef dat specifieke pijnbesef als 'een broodmes van pijn'. Kijk, daar heb je wat aan. Dat leest, dat klinkt zoals het voelt. Accuraat als het mes zelf. 'Een broodmes van pijn' was er natuurlijk altijd al, maar nog niemand had het ooit zo gezegd. Maar het geldt ook andersom: nieuw dus, maar beproefd.


En dat is zo mooi van #creativiteit: het is onbegrensd. Het is zelfs uit de aard der zaak onbegrensd. En daar moet je natuurlijk (nou ja, je moet niks) gebruik van maken.


Zeg bijvoorbeeld eens iets anders dan dat je 'op zoek bent naar een nieuwe uitdaging'. Presenteer je origineel, als je van plan bent jezelf te presenteren. Of je bedrijf. Of je product. Of je specialiteit.


Maar dat valt natuurlijk niet mee, soms. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te doen.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page