top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Bloter bij de vis

Een Franse koning genaamd René nam in de 15de eeuw het initiatief tot de oprichting van wat tegenwoordig heet: Prud'homme de Pêche. Er zijn nu nog drieëndertig Prud'hommes de Pêche en ze bevinden zich in de vissersdorpen tussen de Frans-Italiaanse en de Frans-Spaanse grens. Op de foto ziet u het Prud'homme te Cannes.Een Prud'homme de Pêche is een rechtscollege, specifiek voor de visserij. Ooit heel machtig, daarna veel minder. Hoe kwam dat? Dat kwam doordat men zich er langzaamaan steeds minder aan gelegen liet liggen. En 'men', dat waren dus de vissers. Of liever: iedereen die weleens een vis ving.


Iedereen kan een vis vangen, dachten de vrije jongens van de visserij en ze trokken hun eigen plan, dat zich in toenemende mate onttrok aan het wakend oog van de Prud'homme.


Vissen vangen. Appeltje eitje.


Er zijn nog meer van die vakken en skills, waarvan sommige mensen denken: dat kan iedereen. Schrijven, ik noem maar wat. Er zijn mensen die denken: ik heb leren schrijven, dus ik kan schrijven, dus ik schrijf.


Teksten schrijven. Appeltje eitje.


En wie ben ik om te roepen dat zij er niets van kunnen? Dat zou al te aanmatigend zijn, dus ik houd mij daar verre van. Het zijn klasbakken, stuk voor stuk. Dijken zijn het.


Lastig is wel, dat zij de markt een tikje in de war schoppen. Ook zij, zoals de vissers, onttrekken zich aan regulering en conventies. Zij zijn de vrije jongens van het woord - niet te verwarren met de jongens van het vrije woord, nota beide bene! - en ze doen dus zomaar wat en ze vragen dus zomaar wat.


Maar waar, hoor ik u luidkeels vragen, moet ik als tekstinkoper dan op letten?


Denk in elk geval niet: 'als het peperduur is, moet het wel knettergoed zijn (want die reclameboys en -girls, die kosten nu eenmaal een paar centen)'.

Denk evenmin: 'ik kan veilig kiezen voor de bodemprijs, want iedereen kan schrijven (dus de habbekrats is de beste keuze)'.


Ik zou zeggen: twee voeten op de grond, boerenverstand, een gevoel voor proportie. Dan kom je een heel eind.


Wat wil een tekstschrijver van u? Een tekstschrijver wil een heldere opdracht. En, eerlijk is braaf, boter bij de vis.

Wat wilt u van een tekstschrijver? U wilt weten wat u krijgt voor uw geld. U wilt duidelijkheid, openheid. U wilt bloter bij de vis.


Dus bel. Of mail of app. Of iets.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page