top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Boekenweek 2019 - dag 3

In 1937 verscheen van de hand van de latere Nobelprijswinnaar John Steinbeck de novelle 'Of mice and men' - trefzeker naar het Nederlands vertaald als 'Van muizen en mensen'.


De hele Boekenweek lang dagelijks een boekentip. Dit is dus de derde.


'Of mice and men', dat bekt toch wat lekkerder dan 'Van muizen en mensen', is het verhaal van Lennie en George.


Ze scharrelen hun kostje bij elkaar als dagloners. Ze trekken van boerderij naar boerderij en hebben de grootste moeite het hoofd boven water te houden. Het leven is geen ponykamp in de jaren na de beurskrach van 1929.


George heeft bovendien de zorg voor de enigszins zwakzinnige Lennie, die hen regelmatig in de problemen brengt. Aan George de taak om steeds opnieuw hun hachje te redden.


Hun volgende baantje op de volgende boerderij dient zich aan. Curley, de zoon van de baas, is een nogal driftig type. Dat helpt niet. Bovendien kan Lennie zijn ogen niet afhouden van Curley's vrouw. En dat helpt misschien nog wel minder.


Tot zover het verhaal.


'Of mice and men' is een novelle, zoals gezegd. Steinbeck schreef het echter in eerste instantie als een toneelstuk.


Het werk heeft altijd tot de verbeelding gesproken en het mag dan ook geen verrassing heten dat het meerdere malen is verfilmd, bijvoorbeeld in 1939, 1968, 1981 en 1992 (met John Malkovich als Lennie).


In 2014 volgde nog een gefilmde opname van de toneelversie, die door het National Theatre in New York op de planken werd gebracht.


'Of mice and men' is een prachtige novelle. Een vertelling vol vaart. Beeldend en pakkend en ontroerend.


Steinbeck oogstte met dit werk voor het eerst de erkenning die later zou leiden tot het ultieme laureaat: de Nobelprijs voor Literatuur. Hij kreeg die in 1962, na nominaties in 1943, 1944, 1945 en 1949.


boekenweek 2019 dag 3

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page