top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Boekenweek 2019 - dag 4

Op de vierde dag van de Boekenweek presenteer ik je niet een wereldvermaard meesterwerk. Dit boek wordt niet eens beschouwd als het beste dat deze auteur heeft geproduceerd.


Maar ik vind het een prachtig boek, dus ik raad het je aan. Het zijn mijn tips, per slot van rekening. Denk hier maar een vriendelijk en bescheiden grijnzende smiley bij.


John Mortimer (1923 - 2009) was een Brits jurist, romancier, toneelschrijver en dramaturg. Voorwaar geen giebelegijn, zou Godfried Bomans zeggen. Geen wonder dat hij zichzelf 'Sir' mocht laten noemen.


Zijn stijl is te kenschetsen als ironisch, mild-satirisch. Heel Brits vind ik dat en ik ben er gek op. Het is één van de redenen waarom ik veel Britten hoog heb zitten.


Mortimer is vooral bekend van zijn serie Rumpole Books. Niet minder dan 25 romans plus een soort van omnibus rond de romanfiguur Rumpole.


Maar dat is niet wat ik hier aanprijs.


Ik presenteer jullie: Dunster.


De relatie tussen de verteller Richard Progmire en Dick Dunster is op zijn zachtst gezegd gecompliceerd te noemen. Dat laat zich wel verklaren, want Dunster heeft Progmire's huwelijk naar de vaantjes geholpen. Dat is doorgaans niet bevorderlijk voor de verstandhouding.


Als Dunster het scenario schrijft voor een tv-serie over de Tweede Wereldoorlog en daarbij stuit op een oorlogsmisdaad, gepleegd door Progmire's geliefde chef, zijn de rapen gaar.


Loyaliteit versus eerlijkheid, daar gaat het in feite om. En om wat het langst duurt.


Een interessant thema, fijnzinnige humor, een soepele roman. Mortimer een begenadigd causeur.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page