top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Boekenweek 2019 - dag 6

Hij is inmiddels een heel eind op streek, de Boekenweek. We zijn beland op de zesde dag en die grijpen we aan om eens naar het oosten te kijken.


Een indrukwekkend en ontluisterend boek is Poetin's Rusland van de Russische journaliste, publiciste en mensenrechtenactiviste Anna Politkovskaja (1958 - 2006).


Net als gisteren ook deze keer geen fictie dus. Politkovskaja schetst een beeld van het Rusland onder Poetin, maar zoals ze zelf zegt: niet bekeken door een roze bril.


Zo beschrijft ze onder meer de aanval van Tsjetsjeense terroristen op een theater in Moskou in 2002, die uitmondde in de gijzeling van acteurs en publiek. De daders wilden met hun actie de beëindiging van de oorlog in Tsjetsjenië bewerkstelligen. Politkovskaja trad in die zaak op als bemiddelaar tussen de terroristen en de Russische regering.

Maar het boek behandelt veel meer dan alleen die gijzelingsactie.


Aan de orde komen ook praktijken van de Russische maffia en de wijdverbreide corruptie in (onder meer) het leger, de rechterlijke macht en de overheid in het algemeen.


Tal van schandalen staken de kop op en Politkovskaja vertelt erover. Meestal doet ze dat vanuit het gezichtspunt van gewone mensen. Een moeder van een zoon die zelfmoord pleegde in het leger. Een vriend van vroeger die tot moord in staat blijkt.


Het resultaat: een indrukwekkend boek over een heel grimmige werkelijkheid. Vingers op zere plekken.boekenweek 2019

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page