Het is de zevende dag. De Boekenweek 2019 is op een oor na gevild. Hierna volgt nog slechts de slotdag en dan doen we iets speciaals. Vandaag nog een boekentip.
Ik presenteer jullie, omdat ik zo van geschiedenis houd, De last van veel geluk, het vermaarde werk van Arie Th. van Deursen uit 2005.
Van Deursen (1931 - 2011), bij leven hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de VU in Amsterdam, gold als een van de meest vooraanstaande historici van ons land. Hij stond en staat bekend om zijn formidabele kennis en zijn fraaie, lichtvoetige verteltrant. Zijn specialisme: Nederland in de 16de en 17de eeuw.
De last van veel geluk behandelt de periode 1555 - 1702.
Van Deursen neemt als het ware een aanloop naar de Gouden Eeuw en doorloopt die tot 1702. In 1555 is wat wij nu Nederland noemen nog helemaal niks, in wezen. In 1702 is het een economische, militaire en politieke grootmacht, maar wel al over zijn hoogtepunt heen - midden in de Gouden Eeuw was het een supermacht.
De politieke en religieuze verwikkelingen die betrekking hebben op de Republiek der Verenigde Nederlanden (dus ook al voordat die Republiek bestond) - dat is de focus van Van Deursen's werk.
In de beschrijving van die verwikkelingen verweeft hij portretten van de belangrijkste figuren van die tijd: Willem van Oranje, zijn zonen Maurits en Frederik Hendrik, zijn achterkleinzoon Willem III en hun politieke opponenten Johan van Oldenbarnevelt en Johan de Witt - de Oranjes en de raadspensionarissen waren in belangrijke mate tot elkaar veroordeeld.
Het verhaal over de grote thema's van die tijd is gelardeerd met kleine, wetenswaardige anekdotes. Dat maakt het ook voor de minder geroutineerde geschiedenislezer voldoende licht verteerbaar.
Van Deursen toont zich in dit boek niet alleen een eminent historicus en een getalenteerd schrijver, maar ook een uitstekend docent. Hij komt de lezer tegemoet. Hij legt uit, trekt parallellen in de huidige tijd en hij verduidelijkt waar nodig. In de meest letterlijke en ook in de figuurlijke zin een meesterlijk boek.
Dank je wel voor alle prachtige tips. Primo Levi had je me al eerder aangeraden en is prachtig. De Kreutzersonate heb ik recent gekocht in een verzameld werk. Ik ben erg benieuwd naar de anderen. Vooral Hans Warren en van Deursen. Maar ook naar Poetins Rusland. Ik lees erg graag over Rusland sinds ik er vorig jaar ben geweest. Erg intrigerend land vol tegenstellingen van ongelooflijk mystiek,creatief en romantisch, versus koud, kil en corrupt.
Voor mezelf had ik het boek, "als het water breekt van Chris de Stoop op mijn lijstje staan. Na zijn prachtige boek, "dit is mijn hof" ben ik hem wat meer gaan volgen. En op weg naar zeeuws vlaanderen heb ik zijn hele boek nagereisd. Prachtig,…