top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Boekenweek 2020 - dag 3

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2020

Ik dacht kom, we gaan eens iets anders doen. Geen roman. Geen non-fictie. Niet eens een verhalenbundel, zoals gisteren. Nee, nog veel gekker. Een #toneelstuk.


En niet zomaar een toneelstuk.


Who's afraid of Virginia Woolf? Auteur: Edward Albee.


Vermoedelijk een van de meest besproken en - zeker in die tijd - controversiële toneelstukken. Het is doordrenkt met giftig cynisme, vooral in de relatie tussen het oudere echtpaar George en Martha. Ze schreeuwen en schelden elkaar de vernieling in, in het bijzijn van het jongere stel Honey en Nick, dat door Martha is uitgenodigd voor een borrel.


Wat Martha en George in wezen doen, is het op elkaar afreageren van de mislukkingen in hun eigen leven. Ze vernederen elkaar tot op het bod - beider geheimen worden geschonden, als wapens ingezet en aan het jonge stel geopenbaard.


En ook Honey en Nick worden uiteindelijk slachtoffer.


Ook zij worden gedwongen hun duistere #geheimen aan elkaar te onthullen. Het effect is desastreus, want in tegenstelling tot George en Martha, die elkaar immers al van haver tot gort kennen, kenden Honey en Nick elkaars geheimen nog niet.


Erger dan de vernederingen en het cynisme in de dialogen is het donkere mensbeeld dat Albee schetst. Illusies, geheimen en leugens vormen een glimmend laagje vernis op ten diepste bedorven relaties.


Je wordt er niet per se vrolijk van, maar wát een formidabel toneelstuk!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page