top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Boekenweek 2020 - dag 4

Een #verhaal dat niet zo veel mensen kennen.


Een klein groepje Nederlanders streek neer in de Russische stad Sint Petersburg, in het jaar 1740. Het waren boeren uit het Twentse dorp #Vriezenveen.


Wat kwamen ze daar doen? Ze kwamen er een bestaan opbouwen. Gedreven door armoede - want het was ook in #Twente geen vetpot in die dagen - en hun handelsgeest.


Het bleken blijvertjes, deze Vriezenveners, want ze zouden er bijna tweehonderd jaar blijven. Ze werden bekend als de 'Ruslui'.


Karina #Meeuwse schreef over hen in Opkomst en ondergang van de #Ruslui.


Van lieverlee groeiden de Ruslui uit tot succesvolle kooplieden. Ze vestigden zich permanent in Sint Petersburg en stichtten er een Vriezenveense kolonie.


Zij onderhielden de band met hun thuisland en reisden regelmatig op en neer, dwars door de geopolitieke woelingen in Europa, zoals de Napoleontische oorlogen.


Het lot van de Ruslui werd uiteindelijk bezegeld door de Russische revolutie. Velen van hen verloren have en goed. Maar nog steeds wonen nazaten van de Ruslui in Sint Petersburg.


Een opmerkelijk verhaal, bij weinigen bekend maar vakkundig geboekstaafd door Karina Meeuwse, dat een veel groter publiek verdient

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page