top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Boekenweek 2020 - dag 7

Dat heb je met de Boekenweek: hij duurt langer dan een week. Om precies te zijn tot en met de 15de, dus ook dit boekenweekblog gaat door tot en met zondag.


Dag 7 is dus niet dag laatst. Dag 7 is wel een heel mooie dag voor 't Hooge Nest van Roxane van Iperen.


Toen ze de Gooise villa 't Hooge Nest kocht, wist ze wel van het verleden van het huis als onderduikplaats voor joden in de oorlog. Maar hoe fascinerend de gebeurtenissen in die periode zijn geweest, bleek pas later, bij de ontrafeling van de geschiedenis van het huis van de zussen Janny en Lien Brilleslijper.


De tragiek van 't Hooge Nest en zijn bewoners in Naarden is vergelijkbaar met die van de familie Frank in het Achterhuis in Amsterdam: heel lang gaat het goed, maar uiteindelijk - in de zomer van 1944 - komt het verraad.


De gezusters Brilleslijper belanden met het laatste transport in Auschwitz, net als de familie Frank. Van daaruit worden ze uiteindelijk, als Auschwitz wordt ontmanteld, op transport gesteld naar Bergen-Belsen, waar ze verblijven tot aan de bevrijding van dat kamp door de Engelsen op 15 april 1945. Ze keren terug naar Nederland en worden herenigd met hun echtgenoten en kinderen.


Roxane van Iperen heeft de fascinerende geschiedenis van 't Hooge Nest op pakkende wijze verwoord - nee, verbeeld, eigenlijk. Een schitterend mooi boek.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page