top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Boekenweek 2020 - dag 8

De achtste dag van de Boekenweek. Van de Boekendikkeweek, dus eigenlijk. We gaan daarvoor naar Italië.


Italië is voortdurend in het nieuws.


Populisme viert hoogtij in de politieke arena. Lega-leider Salvini verliest zijn onschendbaarheid. Er vallen doden en gewonden bij de ontsporing van een trein. Matthijs de Ligt speelt de sterren van de azuren hemel, of juist niet. Ferrari lijkt een slagje te hebben gemist in de Formule I. Italië is (tot dusver) de grootste coronabesmettingshaard in Europa. Vervolgens gaat het land op 'uit'.


Never a dull moment in Italië. Mai un momento di noia.


Dat is niets nieuws. Alleen al in politiek opzicht is er in Italië altijd wel iets aan de hand.


Jaap van Osta beschrijft die woelingen in Een geschiedenis van het moderne Italië. Vier periodes passeren de revue: het Risorgimento (vanaf medio 18de eeuw), de liberale periode, de fascistische periode en de republikeinse periode.


De editie van Van Osta's boek die ik hier bespreek is de derde, herziene en uitgebreide druk uit 2008. Dat betekent dus dat minstens elf jaren daarna - vaak ook roerig en (dus) politiek gezien zeker interessant - niet worden besproken.


Desondanks is Een geschiedenis van het moderne Italië zeer de moeite waard voor ieder die houdt van geschiedenis in het algemeen en de Italiaanse geschiedenis in het bijzonder.


Forza dus, aanschaffen waar mogelijk.
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page