top of page
  • Foto van schrijverLex Janssen

Ja, dat maakt iets uit

Bijgewerkt op: 14 jan. 2018

'Maakt dat nou echt iets uit, zakelijke correspondentie (e-mails, nieuwsbrieven, offertes) met typ- en #taalfouten? En fouten op mijn website, die doen er toch niet toe? Ze snappen toch wat ik bedoel?'


Een enkele #typfout, dat is tot daar aan toe, zolang duidelijk is dat het echt een 'vertikking' betreft. Typ je bijvoorbeeld 'Amsterdanm', dan zal iedereen weten dat hier 'Amsterdam' wordt bedoeld en dat er sprake is van een onschuldige vergissing en/of een duidelijk geval van dikke vingers - jammer, maar zeker niet rampzalig. Overigens, het is altijd verstandig om je tekst nog een keer door te kijken voordat je hem verstuurt.


Maar typ je 'onmidelijk', zoals ik gisteren las in een offerte, dan wordt het ernstiger, al was het alleen maar omdat dat geen typ-, maar een taalfout is. Taalfouten zijn natuurlijk erger dan typfouten, omdat ze de suggestie (kunnen) wekken van niet alleen slordigheid - zoals ook de typfouten - en desinteresse, maar zelfs onwetendheid, gebrek aan taalvaardigheid. En ook al snappen 'ze' wel wat je bedoelt, ze kunnen jou die taalfouten beduidend zwaarder aanrekenen dan jij zelf doet - het kan je klanten kosten, als opdrachtgevers kunnen kiezen tussen offertes met en offertes zonder grove taalfouten.


En dan hebben we het alleen nog maar over spelling gehad. Ook grammatica en stijl kunnen nogal wat uitdagingen en geschoten bokken opleveren.

Natuurlijk is er een manier om je daar onmidelijk tegen te wapenen.






0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page